Jak prać ścierki kuchenne

Ściereczki kuchenne – jak dbać o ich czystość

Ściereczki kuchenne to obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni, która – oprócz łazienki – jest pomieszczeniem o największym zagęszczeniu drobnoustrojów. Są one również częścią porządków! Nie tylko pomagają utrzymać czystość podczas gotowania, ale służą też w przypadku kuchennych rewolucji. Zastanawialiście się, jak prać ścierki kuchenne, aby były zarówno czyste, jak też w 100% higieniczne i zdezynfekowane? W tym poście przedstawiamy kilka sprawdzonych metod na temat efektywnego prania ścierek kuchennych.

Regularnie pranie ściereczek kuchennych

Ścierki pełnią funkcję estetyczną i praktyczną. Jednak są narażone na kontakt z produktami spożywczymi,  wilgocią i brudem. To sprawia, że stanową siedlisko wirusów, alergenów i bakterii, które mogą przyczynić się do wystąpienia nie tylko alergii pokarmowych, ale także w skrajnych przypadkach może dojść nawet do zatrucia. Z tego – dość istotnego – powodu ściereczki kuchenne stosowane do wycierania rąk, naczyń czy blatów powinny być prane i wymieniane nawet kilka razy w ciągu tygodnia.

Ważne: Używaj ścierki tylko w jednym konkretnym celu – jeśli wycierasz naczynia, nie używaj jej do wycierania rąk czy wycierania blatu kuchennego. Pamiętaj, że wszelkie mokre plamy i duże zabrudzenia lepiej użyć jednorazowych ręczników papierowych!

Mokra ścierka potrafi nieprzyjemnie pachnieć. Rozwiązaniem takiego stanu rzeczy jest właśnie systematyczne pranie ściereczek kuchennych.

Definitywna wymiana ściereczek kuchennych na nowe powinna następować 1-2 razy w roku. Nawet częste pranie nie jest w stanie zniszczyć wszystkich bakterii i grzybów!

Jak prać ścierki kuchenne w pralce

Pranie ścierek kuchennych, choć z pozoru może wydawać się proste, wymaga więcej uwagi, niż mogłoby się wydawać! Dowiedz się krok po kroku, jak prać ścierki kuchenne.

Jak już wiesz, regularne pranie ścierek kuchennych jest kluczowe dla utrzymania higieny w kuchni.

Pierwszym krokiem jest zawsze segregacja! Ścierki, które były używane do wycierania rąk, powinny być prane oddzielnie od tych, które były w kontakcie np. z surowym jedzeniem (mięso czy ryby). Takie rozdzielenie pomoże zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii i zapewni większą efektywność prania. Nigdy nie pierzemy ścierek kuchennych razem z ubraniami. Nie dodajemy ich też do pralki do ręczników czy do pościeli. Są naprawdę pełne nieczystości!

Pranie ręczne – przewodnik

Jeśli ścierka została bardzo mocno ubrudzoną przez jedzenie, najlepiej natychmiast zająć się praniem. Zaschnięte plamy wnikają we włókna tkaniny i często zostają po nich ślady. Co zrobić? Napełnij miskę gorącą wodą i dodaj trochę sody oczyszczanej, odplamiacza, mydła lub proszku do prania. Następnie namocz ścierki i dokładnie wypierz.

Jeśli ograniczasz do minimum zużycie chemii gospodarczej, namocz ściereczki kuchenne w niewielkiej ilości wody z dodatkiem łyżki boraksu oraz 3 łyżek sody oczyszczonej. Taki roztwór zabija bakterie, jednocześnie nie wywierając negatywnego wpływu na materiały oraz zapewniając im świeży zapach.

Pranie w wysokiej temperaturze

Temperatura, w której powinno się prać ścierki kuchenne, zależy od stopnia ich zabrudzenia i rodzaju materiału, z którego są wykonane. W przypadku silnie zabrudzonych ścierek, pranie w wysokiej temperaturze – około 60 stopni Celsjusza – może być najskuteczniejsze w trwałym usuwaniu plam i oczywiście bakterii. Wysoka temperatura pomaga zabić drobnoustroje i grzyby, które gromadzą się na ścierkach.

Gotowanie ścierek nie jest jednak konieczne! Białe bawełniane ścierki można prać w temperaturze nawet 90°C. Jednak w przypadku klasycznej pielęgnacji wystarczy program na 60°C, szczególnie polecany też dla kolorowych ścierek.

W jakich detergentach prać ścierki kuchenne

Zazwyczaj ściereczki pierze się w zwykłym proszku, ale obecnie na rynku coraz można znaleźć specjalne odplamiacze, które eliminują również bakterie. Przed użyciem warto jednak przeczytać dokładnie ich instrukcję użytkowania – często nie wlewa się ich bezpośrednio do pralek, ale wcześniej namacza w nich ściereczki.

Podczas prania unikaj środków zmiękczających tkaniny. Niestety mogą one negatywnie wpłynąć na chłonność materiałów, takich jak np. bawełna. Dodanie białego octu zamiast płynu do płukania tkanin usuwa nieprzyjemne zapachy i odświeża ścierki.

Do odkażania materiałów można stosować zarówno tradycyjne proszki do prania, połączone z działaniem wysokiej temperatury wody w pralce, jak i specjalistyczne preparaty do sterylizacji tkanin. Usuwają one wirusy, grzyby czy bakterie, pozwalając wyeliminować – groźne dla organizmu człowieka – drobnoustroje.

Uwaga: Pamiętaj jednak, że nie wszystkie materiały są tak odporne, jak bawełna czy len. Na przykład mikrofibra jest bardzo delikatną tkaniną, która wymaga nieco innych środków piorących.

Suszenie ścierek

Suszenie ścierek w suszarce bądź na grzejniku jest dobrym rozwiązaniem! Pamiętaj, że wilgotne ścierki są idealnym miejscem dla bakterii, dlatego powinny być całkowicie suche przed kolejnym użyciem.

Dezynfekcja tekstyliów domowych

Do zabijania zarazków możesz użyć również prasowacza parowego SteaMaster. Gorąca para wnika wgłąb tkaniny, w 100% zabija bakterie, roztocza i grzyby. Jej temperatura osiąga nawet 115 stopni Celsjusza! Przy okazji rozprostuje też wszelkie zagniecenia. Pozostawi ścierkę wyprasowaną i świeżą.

Jak dezynfekować ścierki przy pomocy parownicy? Powieś ściereczkę przyczepiając ją do “żabek” na wieszaku steamera. Następnie uruchom sprzęt i poczekaj aż zacznie wydobywać się z niego para. Weź w rękę dyszę, drugą delikatnie naciągnij materiał. Przesuwaj nią w dół i górę. Odkręć wieszak i tę samą czynność wykonać na drogę stronę. Pamiętaj dotykać dyszą bezpośrednio do materiału. Jest ona bezpieczna dla wszystkich tkanin, a ścierki wykonane są raczej z tych grubszych i mało delikatnych.

Zadbaj o odpowiednią czystość i higienę w Twojej kuchni!

Skomentuj ten wpis